Kravské mléko před druhým rokem věku zvyšuje riziko cukrovky
Mléko sice možná patří do škol, ale na jídelníčku nejmenších dětí by nemělo být vůbec. Podle finských odborníků totiž příliš časné podávání mléka batolatům zvyšuje riziko, že onemocní diabetem typu 1, který je závislý na podávání inzulínu.
A vadí nejen přímo kravské mléko, ale také veškeré mléčné výrobky. Matky by s nimi měly počkat ve výživě svých potomků až do vyššího věku, bezpečné jsou tyto potraviny až pro děti od dvou let věku.
Finové ve své studii z roku 1993 zjistili, že v mléce je obsažena bílkovina beta-laktoglobulin, která stimuluje dětský organismus k tvorbě protilátek napadajících glykodelin – protein důležitý pro odolnost imunitního systému.
To vede postupně k tomu, že se obranyschopnost dítěte narušuje a imunitní systém ničí buňky ve slinivce, které jsou zodpovědné právě za tvorbu inzulínu. Tak v těle dochází k poklesu hladiny tohoto důležitého hormonu a vzniká diabetes typu 1. Již dříve se přitom uvádělo, že časné podávání kravského mléka dětem může způsobit alergii na kravské mléko.
Doktorka Marcia Goldfarbová z amerického Portlandu studii, vysvětlující vztah mezi konzumací kravského mléka u kojenců a vzniku diabetu, publikovala v odborném časopise Journal of Proteome Research.
No jo, to bysme jí museli mít všichni Sice s normálním mlíkem se ještě držím zpět, ale jogurty a sýry dávám. Netuším, co bych jinýho jí měla dávat. To má být jen na ovoci? Který nechce
_________________ _________________ Staniční sestra, ale momentálně mateřská
souhlasím s holkama, my taky pili mlíko už od kojeneckého věku a cukrovku nemám... Je to další blbost.... cobych matýmu asi tak dávala, kdybych nemohla dávat sýry, jogurty a tak
Předmět příspěvku: Re: Kravské mléko před druhým rokem věku zvyšuje riziko cukrovky
Napsal: ned 21. bře 2010 13:58:27
Registrován: čtv 29. led 2009 15:05:02 Příspěvky: 2249 Bydliště: Koprivnice
jo tak to bysme ji vsichni museli mit taky...ja i mi 3 sourozenci jsme na obyc mliku byli od kojeneckeho veku a zadnou cukrovku nemame...a kdysi se davalo jenom kravske mleko, zadny sunar aní nic jineho nebylo a zili. to je proste jen dalsi zaminka jak dlubat do svedomi maminek a rodicu. maly mi sunar nechce od 5. mesicu a co se mam jako po...t???nechce nechce, jsem rada ze po roce zacal aspon to kravske pit, a zije a zdravy jako ripa, celou zimu nebyl nemocny, tak at jdou s prominutim nekam
_________________ Drive Project Coordinator, ted na materske dovolene a zamestnava me naplno muj syn Ondrášek:-)
Předmět příspěvku: Re: Kravské mléko před druhým rokem věku zvyšuje riziko cukrovky
Napsal: ned 21. bře 2010 16:42:07
Registrován: čtv 29. led 2009 0:30:57 Příspěvky: 17079 Bydliště: Zlín
jj to je pravda, mě mamka dávala mlíko kravský od 3 měsíců, feminar a sunar byl drahý jako a jaká jsem vyrostla!!! ale možná je to tou krupicí Já Vojtovi už dva měsíce dávám kravské mléko a miluje ho, sunar nechtěl ani vidět. Nemyslím si že by to byla pravda, opravdu zase blábol-páč je zrovna nic jinýho nenapadlo čím by cukrovka mohla vznikat
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků
Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru Nemůžete odpovídat v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru